Sósvertike

Bemutatkozás

Sósvertike Magyarország déli részén, a Baranya megyei Ormánság területén helyezkedik el. Zsákfalu: egyetlen út vezet ide.

A Pécstől  55-60 km-re található 200 fős körfalu területén két nagyobb utca - a Petőfi és a Kossuth utca - épült ki. Érdekességük, hogy a Petőfi utca a nagysor: a szélesebb és a faluba bevezető út, ahol a fontosabb intézmények is találhatóak. A nyugodt környezetű falu látképéhez hozzátartozik a református templom és a focipálya. A közösségi élet, a bálok, a gyűlések helyszínei a faluház és a könyvtár.

A helyi könyvtárban a fontosabb szótárak és regények mellett DVD-ket is lehet kölcsönözni, az utóbbiak különösen népszerűek.

Vertikén csak néhány háznál van internet, a falu közösségi házában egyelőre nincs, de a helyi képviselőtestület gondolkodik a bevezetésén. 

A faluban egy ÁFÉSZ-bolt van a templom mellett, a régi kocsma helyén. Kedd és vasárnap kivételével minden nap nyitva van, hajnali 5 órától délután 1-ig. Kocsma nincsen Vertikén. 

Iskola hiányában a gyerekek többnyire Sellyére járnak általános iskolába, majd aki teheti, Pécsre középiskolába. Az ötvenes évek végén épült új iskola a hetvenes évek végén szűnt meg. Felső tagozat nem működött ebben az új épületben, csak a régi, templom mellettiben. Vertike gyerekszerető falu, mindig is sokan voltak fiatalok, még négy éve is 220 lakosból 86-an voltak 18 év alattiak. Mindkét iskolában volt szolgálati lakás is a tanár számára. 

Sósvertikei hangulatok 

Nyaranként a falu közösségi élete főképp a házak előtti padokon este 6 óra után zajlik, a tikkasztó meleg alábbhagytával. Ilyenkor életre kel az egyébként nyugodt és csendes központ. Beszélgetés, nevetés, biciklikerekek és -fékek csikorgása, labdapattogás, kerítéskapuk csapódása hallatszik mindenütt. Ezt a gyerekeknek szóló hangos és erőteljes instrukciók hangjai kísérik, melyek nem mindig találnak célba. 
 

Néhány nap Vertikén emlékezetes, gondolkodásformáló pozitív tapasztalat. Mindazoknak tehát, akik emlékezetes közösségi élményre, nyugalomra, kihívásra és közvetlenségre vágynak, irány Vertike! 

Közigazgatás 

Sósvertike a Sellyei járáshoz tartozott az ötvenes években, majd az 1970-es évek végén a járási székhely átkerült Siklósra. Sellyéhez Sósvertikén kívül ezentúl csak 6 falu tartozott a korábbi ötven helyett. 

Közlekedés 

Sósvertike a Drávától 3-4 kilométernyire van, a Drávasztáráról induló hajó is elhalad a falu mellett. A szántóföldeken át vezető út mentén „nagy élet volt régen“, mert szezonidőben összejöttek a Draskovich-birtokhoz tartozó munkások, akik Lajostanyára és az Endesi pusztára érkeztek idénymunkára. Sósvertike más Ormánsági falvakhoz hasonlóan a határsáv része volt 1989 előtt, ami azt jelentette, hogy 50 kilométeres körzetben nem lehetett nagyobb üzemet létesíteni, és a határtól számított 30 kilométeren belül csak a helyiektől származó meghívóval lehetett „szabadon“ utazni. 

A Sellye és Sztára közötti országút kiépítése előtt nem vezetett aszfaltos út Vertikére sem, ez a hatvanas években épült ki, előtte a körzeti orvos is lovaskocsival járt ki Sellyéről. Most Drávasztáráról jár orvos kéthetenként, minden második héten pedig a falubusszal mehetnek el a helyiek a sztárai orvoshoz. Az aszfaltos út kiépítése után bevezették a buszközlekedést, de ez a Sósvertikén átvezető vasúti vonal megszüntetésével járt. Most már a kisvasút is megszűnt, ami olyan volt, mint „egy mesebeli dolog“. Pedig a gyerekek még iskolába is azzal mentek.