Sósvertike

Horváth Melindával beszélgetünk…

 

…arról, hogy milyen fiatal felnőttnek lenni Vertikén.

 

-          Ha jól emlékszem, sokan vagytok a te korosztályodban lányok. Kiskorotokban hogyan viszonyultatok egymáshoz, hogyan változott ez meg mára?

 

-          Igen-igen, körülbelül nyolcan lehettünk. Sokukkal nagyon jóban voltam. Mára páran elköltöztek, néhánynak pedig családja lett.

 

-          Az, hogy családot alapítottak, megváltoztatta tehát a kapcsolatotokat?

 

-          Igen, alapvetően megváltoztak a dolgok. A kapcsolatot természetesen még tartjuk, de nem olyan szoros, és már a téma sem ugyanaz.

 

-          És miről szoktál velük beszélgetni?

 

-          Általában a gyerekek a téma. Én sajnos nem igazán tudok hozzászólni.

 

-          Sokaknak van gyermeke a korosztályodban: számomra úgy tűnik, mintha elvárás volna a gyerek. Rosszul gondolom?

 

-          Nem mondanám elvárásnak, ez inkább egy véletlen helyzet.

 

-          Nem mondogatják rokonaid, ismerőseid, hogy most már bizony kellene valami?

 

-          Nem-nem igazából, ezt nem mondhatnám. A családomban sokszor előkerül a téma, de legtöbbször csak viccelődnek vele.

 

-          És az idősebbek foglalkoznak ezzel?

 

-          Természetesen nagyon, ahogy ez szokott lenni. Ha pl. egy fiúval végigmegyek az utcán, akkor rögtön indulnak a pletykák a viszonyunkról. Ez persze természetes, úgy gondolom máshol is ez a helyzet.

 

-          Mit gondolsz azokról a lányokról, akik fiatalon vállaltak gyereket? Milyen lehetőségeik lehetnek, hogyan élnek?

 

-          Komoly nehézségekkel kell szembenézniük. Van, hogy a férj, vagyis a férfi a családban nem képes mindig eltartani a kicsit és a nőt. Mentségükre legyen szólva, mindent megtesznek, elképesztően sokat vállalnak.

 

-          Ha megkérdezhetem, te hogyan viszonyulsz egy ilyen helyzethez?

 

-          Fontos, hogy a férfi biztos hattérrel rendelkezzen.

 

-          Mik a terveid a jövőre nézve?

 

-          Itt Vertikén nincsenek lehetőségeim, ezért szeretnék elköltözni. Mivel eladói képesítésem van, főleg ilyen munkát keresek. Majd meglátjuk, mi lesz belőle, de persze már a költözéshez is pénz kell, tehát ez nehéz döntés lesz. 

 

-          Köszönjük szépen! Sok sikert kivánunk a jövőben! 

 

 

Az interjút Balog Kinga és Bagi Bertalan készítették.