Sósvertike

Helyi sportok

A faluban három sportot űznek rendszeresen a fiatalok és a felnőttek egyaránt. Ez a foci, a kugli és a ping-pong. A település két utcája közrefog egy nagyobb, füves területet. Ennek a közepén helyezkedik el a focipálya két fakapuval. Több helyi lakos játszott már NB3-as csapatban, Jóska többször Pestre is felutazott, hogy futballtehetségét másoknak is megmutatva lehetőséget nyerjen egy nagyobb focicsapatba való bekerüléshez.  A falu lakói többször rendeznek barátságos mérkőzéseket egymás között, melyek remek délutáni programként szolgálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akár az idelátogató vendégek is megkísérelhetik legyőzni Vertike futballcsapatát. 

 

Az orvosi rendelő mellett található kuglipálya szintén fontos szerepet játszik a vertikeiek mindennapi életében. Minden délután összegyűlnek a fiúk és férfiak, hogy megmutathassák ügyességüket. A kuglinak a faluban elfogadott szabályai elsőre bonyolultnak tűnhetnek, ám később hamar belerázódik az ember. A játék célja a pálya végén található 3 fabábú ledöntése, melyekből a szélsők egy, a középső két pontot érnek. A pálya fadeszkás szegélyét az elgurított golyó nem érintheti, mert akkor a dobás érvénytelen. A gurítás technikájáról tudni kell, hogy a golyónak minden gurításkor érintenie kell a pálya elején lévő fadeszkát, valamint át kell gurulnia a deszka végéhez rajzolt fehér krétanégyzeten. Rövid gyakorlás után a helyiek elkezdenek 20 forintos alapon játszani. Aki a legtöbb pontot szerzi a bábuk ledöntésével, az megnyeri a feltett téteket. Ha az első gurítások után többen állnak az első helyen, akkor addig harcolnak egymással, míg valaki több pontot szerez a másiknál az adott körben. Hasonlóan a focihoz, a kugli is remek csapatépítő játék.

 

A faluban űzött harmadik sport a ping-pong, melynek a faluház ad otthont. Legtöbbször párost játszanak, 11-es meccseket és 5 pontonként van szervacsere. Sok összeszokott pár van, kicsik és nagyok sokszor vegyesen játszanak szoros mérkőzéseket.